Meer info over Renfe


Renfe is de nationale spoorwegmaatschappij van Spanje (sedert 1 januari 2013 zijn de diensten van voormalige smalspoormaatschappij FEVE overgenomen door Renfe); daarnaast zijn er nog diverse regionale bedrijven. Renfe biedt vaak de beste radiale verbindingen, en dat geldt ook voor een aantal dwarsverbindingen (¶ maar niet alle).
Er zijn uitstekende ¶ fan sites over Renfe, sommige daarvan bieden netkaartjes. Ook is er een agentuur in Engeland.
Een populaire bezigheid in Spanje is het bewandelen (of mountainbiken) van voormalige spoorlijnen, vías verdes genaamd. Meer info: Vías Verdes-Fundación de los Ferrocarriles Españoles. Helaas laat de treinplanner van Renfe slechts beperkt overstapverbindingen zien.
Het beste is daarom om de route te zoeken met de uitstekende HAFAS planner van de Deutsche Bahn [deut]/[engl]; onofficieel [nede].
Vervolgens kunnen de details gecheckt worden bij Renfe.
Het vervolg van deze pagina is gewijd aan de diverse treinsoorten van Renfe; prijsindicaties zijn doorsnee per 100km (langere afstanden zijn vaak relatief iets goedkoper):

Lange-afstandstreinen: Hoge snelheid en bovensegment

Voorverkoop/reserveringstermijn voor deze treinen is 90 dagen.
De regeling voor geld-terug-bij-vertraging bij Renfe:

Lange-afstandstreinen: Midden- en ondersegment

Tarief: Turista=9€, Preferente=12€ indien aanwezig. Voorverkoop/reserveringstermijn voor deze treinen is 90 dagen.

Regionale treinen Media Distancia

Deze treinen hebben alleen 2e klasse. Voor een deel worden er slechts kaartjes verkocht voor de eerstvolgende trein van die dag. Voorverkoop en/of plaatsreservering is alleen mogelijk bij de hieronder aangegeven sneldiensten; hiervoor geldt een periode van maximaal 90 dagen.

Voorstadstreinen Cercanías

Deze treinen hebben alleen 2e klasse. In alle 12 voorstadsgebieden geldt een zonesysteem, met ringvormige zones rondom de centrale grote stad. Er geldt dus nooit een kilometertarief. Kaartjes (enkele reis, retour, of in de vorm van een 10-rittenkaart) hebben een magneetstrip en moeten gevalideerd worden voor vertrek (en soms ook bij aankomst).
Dienstregelingen-overzicht: Treinen met een naam: